بازنشستگان | بازنشستگان کشوری | وام بازنشستگان کشوری
خوش خبری برای بازنشستگان با وام بازنشستگان | بازنشستگان بیشتر بخوانند
وزیر امور اقتصادی و دارایی از توافق این وزارتخانه با بانک صادرات برای پرداخت ۳۰۰۰ میلیارد تومانی مجموع وام قرض الحسنه و وام مرابحه به بازنشستگان صندوق کشوری خبر داد.
وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. هیات دولت در خصوص افزایش حقوق بازنشستگان سایر سطوح ایراد گرفت و مخالف بود. سازمان تامین اجتماعی از نظر قانونی ناگزیر به تبعیت از مصوبه هیات دولت بود و بنابراین با وجود آمادگی سازمان برای اعمال افزایش ۳۸ درصدی مستمریهای غیر حداقل بگیر، حقوق بازنشستگان ۱۰ درصد زیاد شد. تعلل در تصمیمگیری درباره افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی تأثیر منفی شدیدی بر روح و روان آنان گذاشته و آنها را علیرغم خواست خودشان نسبت به مسئولین بدبین کرده است.

پرداخت وام میلیاردی به بازنشستگان
احسان خاندوزی که در حاشیه جلسه هم اندیشی مدیران ستاد و صف بانک صادرات در جمع خبرنگاران سخن میگفت، طی سخنانی تأکید کرد: یکی از سیاستهای جدی دولت در حوزه بانکی این است که بتوان دسترسی مردم عادی به تسهیلات خرد را از طریق اعتبار سنجی و بدون نیاز به معرفی ضامن و گذاشتن وثیقه، در شبکه بانکی افزایش داد.
طبق اعلام وزارت اقتصاد، وی افزود: اقدامات خوبی از طرف شبکه بانکی کشور در این ارتباط شروع شده که البته به هیچ وجه مطلوب و ایده آل نیست و همچنان اقدامات نظارتی در زمینه پیشبرد بهتر و دسترسی سریع تر و ایجاد رضایتمندی گستردهتر مردم ادامه دارد.
خاندوزی در پاسخ به سؤالی درباره تخلفهای مدیران برخی شعب از دستورات صادره مبنی بر تسهیل دسترسی مردم به وامهای خرد بدون طلب ضامن، گفت: خود دوستان شبکه بانکی، یعنی اعضای هیئت مدیره بانکها ابلاغیهای را در این ارتباط صادر کردند و برخوردهایی صورت گرفته است و همچنان هم اگر تخلفی در این زمینه وجود داشته باشد، از طرف خود مدیران عامل بانکها این جدیت وجود دارد که بدون اغماض و چشم پوشی به فعالیتهای نظارتی خود ادامه دهند.
وزیر اقتصاد ادامه داد: در جلسه امروز با اعضای هیئت مدیره، هیئت عامل و مدیران استانی بانک صادرات، نکاتی در رابطه با برنامه ۱۴۰۱ این بانک در راستای اولویتهای دولت مطرح و در مورد جهت گیریهایی که لازم است در اصلاح تدابیر اقتصادی، شاخصهای عملکردی بانک و برنامههای مدیریتی پیگیری شود، گفتوگوی خوب و سازندهای صورت گرفت.
خاندوزی اعلام کرد: هیئت مدیره بانک صادرات موافقت کردند با توجه به نیاز بازنشستگان کشور و به ویژه بازنشستگان صندوق کشوری که خدمت گیرندگان بزرگ بانک صادرات هم محسوب میشوند، مبلغ ۷۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت وام قرض الحسنه به آنها بدون دریافت هیچگونه ضامنی اختصاص دهد.
وی افزود: هچنین مبلغ ۲ هزار ۳۰۰ میلیارد تومان وام «مرابحه» شش درصد نیز برای بازنشستگان صندوق کشوری از طرف این بانک تخصیص پیدا خواهد کرد که آن هم بدون دریافت هیچ ضامنی خواهد بود و جرئیات و ترتیبات آن را خود مدیران بانک اطلاع رسانی خواهند کرد.
خبر خوش به بازنشستگان کشوری
احتمالا هفته آینده، محمدهادی زاهدی وفا، سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با رونمایی از فرمول جدید افزایش حقوق بازنشستگان، به صورت رسمی پایان اختلاف به وجود آمده میان بازنشستگان تامین اجتماعی و دولت را اعلام کند.
مهلت یک هفتهای دولت برای اصلاح مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی روز گذشته خاتمه یافت اما این مصوبه هنوز تغییر نکردهاست. با این حال به نظر میرسد که پرونده این افزایش در هفته پیشرو برای همیشه بسته شود.
هفته پیش، رئیس مجلس شورای اسلامی، به صورت رسمی موضوع ابطال بخشی از مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی را به دولت ابلاغ کردهبود. به صورت مشخص محل ایراد مجلس افزایش ۱۰ درصدی مستمری بازنشستگان غیر حداقلیبگیر بود که با ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی مغایرت داشت.
انتظار میرفت هیات دولت در جلسه دیروز خود، مصوبه بحثبرانگیز افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را اصلاح کند. با وجود این، چنین اتفاق نیفتاد اما در مقابل، دولت وارد مذاکره با بازنشستگان تامین اجتماعی شد.
مذاکراه دولت در مورد حقوق بازنشستگان
این مذاکره میان سرپرست وزارت رفاه، مدیران سازمان تامین اجتماعی با اعضای کانونهای بازنشستگان تامین اجتماعی و با هدف یافتن راهی برای اصلاح مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان انجام شده است.
از جزئیات این جلسه اطلاعات زیادی منتشر نشده، کلیت آن اما تمایل دولت برای اصلاح هرچه زودتر مشکل به وجود آمده است. آنهم به طریقی که برخلاف دفعه قبل، این بار رضایت عموم بازنشستگان تامین اجتماعی را جلب کند.
از قرار معلوم برای اصلاح این مصوبه چند سناریو وجود دارد که نتیجه هرکدام از آنها با مقداری اختلاف به خواسته بازنشستگان نزدیک است.
بازنشستگان گوش به زنگ باشند
از مجموع این وقایع چنین برمیآید که در ابتدای هفته پیشرو، محمدهادی زاهدی وفا، سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با رونمایی از فرمول جدید افزایش مستمریها، به صورت رسمی پایان اختلاف به وجود آمده میان بازنشستگان تامین اجتماعی و دولت را اعلام کند.
در صورتی که این اتفاق بیفتد، نوبت هیات دولت است تا با تصویب این پیشنهاد، مصوبه قبلی خود را اصلاح کند.
براین اساس قابل انتظار خواهد بود که از پایان ماه مرداد، حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی برمبنای مصوبه جدید محاسبه و پرداخت شود.
آخرین خبر از افزایش حقوق بازنشستگان
سخنان رئیسجمهور رئیسی درباره ضرورت توجه به معیشت بازنشستگان و توصیههای او به مسئولین دولتی برای اتخاذ تصمیمات مؤثر به نفع آنان و ابلاغ و اجرای سریع این تصمیمات، حرکت پسندیدهایست که اگر با پشتوانه عملی همراه شود ارزشمند خواهد بود و اگر چنین نشود، نگاه بازنشستگان را به مسئولین دولتی بدبینانهتر خواهد کرد.
امروز آخرین مهلت ابلاغ حقوق جدید است. اما برنامه چیست؟
استفاده از کلمه «بدبینانه» به این دلیل است که متأسفانه تعلل در تصمیمگیری درباره افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی تأثیر منفی شدیدی بر روح و روان آنان گذاشته و آنها را علیرغم خواست خودشان نسبت به مسئولین بدبین کرده است.
اگر دستور جدید رئیسجمهور رئیسی در زمان مقرر قانونی عملی و ابلاغ نشود، این بدبینی افزایش مییابد و تعبیر «بدبینانهتر» مصداق پیدا میکند.
مهلت مقرر قانونی برای تصمیمگیری دولت درباره میزان افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی و ابلاغ آن برای اجرائی شدن از زمان ارسال آن از مجلس به ریاست جمهوری، یک هفته است. به عبارت روشنتر، امروز چهارشنبه آخرین مهلت است و انتظار بازنشستگان تأمین اجتماعی اینست که خبر ابلاغ مصوبه دولت را دریافت نمایند.
درباره موضوع افزایش حقوقهای مرتبط با سازمان تأمین اجتماعی، چهار نکته مهم وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرند.
اول اینکه انصاف اقتضا نمیکرد قشر بازنشسته بیش از ۴ ماه از دریافت حق خود محروم بماند و برای احقاق آن ناچار شود به کف خیابانها برود.
دوم اینکه دولت در حالی برای افزایش حقوق بازنشستگان دچار تردید و یا بهتر بگوئیم مرتکب کوتاهی شد که قرار نیست از جیب خودش چیزی به آنها پرداخت کند.
بازنشستگان با پرداختهائی که خودشان و کارفرمایانشان – که بخش خصوصی است – در قالب بیمه تأمین اجتماعی کردهاند، در دوران بازنشستگی، مستمری دریافت میکنند.
سرمایهای که در اختیار سازمان تأمین اجتماعی است، متعلق به خود بازنشستگان است و ربطی به دولت ندارد.
آنچه مایه تعجب و تأسف شد این بود که با اینکه سازمان تأمین اجتماعی برای آن دسته از بازنشستگانی که حداقلبگیر نیستند میزان مشخصی از افزایش حقوق را در نظر گرفت، دولت آن را نپذیرفت و به میزان زیادی کاهش داد، اقدامی که هیأت تطبیق آن را خلاف قانون تشخیص داد و رئیس مجلس غیرقانونی بودن آن را به دولت اعلام کرد.
چنین روشی از دولتی که رئیس آن میگوید از دشواری زندگی بازنشستگان خبر دارد و به ضرورت توجه به آنان معتقد است، انتظار نبود به ویژه آنکه پرداختیها از جیب دولت نیست و از اندوخته خود بازنشستگان است.
سوم اینکه این روزها نمایندگان کارگران از عدم تکاپوی افزایش ۵۷ درصدی حقوقشان در سال ۱۴۰۱ به دلیل افزایش بیمهار قیمتها سخن میگویند. با توجه به گرانیهای سرسامآوری که حتی کارگران شاغل را نیز با افزایش حقوق ۵۷ درصدی دچار مشکل کرده، چگونه از بازنشستگان انتظار دارید با افزایش ۱۰ درصدی روزگار بگذرانند؟
و آخرین نکته اینکه به مقتضای مصوبات هر ساله مربوط به مستمری بگیران، تصمیمی که در زمینه افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۱ توسط دولت گرفته میشود باید قابلیت اجرائی شدن از اول فروردین را داشته باشد.